0(352) 220-0026

Covid-19 Kaynaklı Domino Etkilerine Karşı İflas Koruması

2021 yılı, mal ve hizmetlerini kredili satışla yapan ÅŸirketler için yüksek riskli bir yıl olacak gibi görünüyor. Devlet yardım mekanizmalarının aÅŸamalı olarak geri çekilmeye baÅŸlamasının ardından, iflas oranlarının eski ortalamalarına geri dönmesiyle beraber tüm iÅŸletmeler, geri ödeme koÅŸullarını kısaltmaya, kredi limitlerini azaltmaya ve kime alacak hesabı açacaklarına dair daha seçici olma eÄŸiliminde olacak. Ancak burada ortaya çıkan tehlike, aşırı tedbir almanın ÅŸirketlerin zaten zor olan bir pazarda rekabet etme kabiliyetini azaltması. Peki iÅŸletmeler kendilerini önemli oranda bir riske maruz bırakmadan, kredili satışlarını en üst düzeye çıkarma dengesini nasıl saÄŸlayacak?

Domino Etkisi serimizin ilk iki makalesinde, Covid-19 kaynaklı iflasların domino etkilerini ve tedarik zincirlerinde iflas risklerinin nasıl tespit edebileceÄŸini anlattık. Åžimdi de ÅŸirketlerin, domino etkilerinden korunmaları ve tedarik zinciri yönetimlerini iyileÅŸtirebilmeleri için atabileceÄŸi 8 adımdan bahsedeceÄŸiz.   

1.Tedarik zincirinizi tek bir bölgede veya ülkede yoÄŸunlaÅŸtırmaktan kaçının

 

İflastan korunmak söz konusu olduÄŸunda, ticaret yaptığınız yer, kiminle ticaret yaptığınız kadar önemli olabilir. MüÅŸterilerinizin bulunduÄŸu yer ve faaliyet gösterdiÄŸi pazarlara yönelik risk deÄŸerlendirmesi yaparak tedarik zincirlerinizi koruyabilirsiniz. Tedarik zinciri yönetimini iyileÅŸtirmek, atılması gereken belli bir adımdır. Bu adım, tedarik zincirlerinizi, tek bir alanda yoÄŸunlaÅŸmayacak ve salgından en çok etkilenen bölgelere aşırı bağımlı kalmayacak ÅŸekilde çeÅŸitlendirmekten geçiyor.

Çin pazarına büyük ölçüde bağımlı olan ÅŸirketler bunu Covid-19 salgınının ilk aÅŸamasında deneyimledi. Ülkenin karantina önlemleri çerçevesinde kapanması, bu ÅŸirketlere ciddi zorluklar yaÅŸattı. Daha öncesinde, 2011 yılında Japonya’da yaÅŸanan tsunami de ticaret aÄŸlarında çeÅŸitliliÄŸe gitmenin önemini ortaya koymuÅŸtu. Bu felaket, yarı iletken tedarik zincirlerini alt üst etmiÅŸ ve sektörde iflasların tetiklediÄŸi bir domino etkisi yaratmıştı. 2021 yılı ulusal ve bölgesel iflas tahminlerine iliÅŸkin daha fazla bilgi için bakınız: Aşı Ekonomisi raporumuz.

İşletmenizi belirli müÅŸterilere veya tedarikçilere bağımlı kılmak da deÄŸerlendirmeniz gereken önemli bir risk. Konu hakkında daha fazla bilgi için İflas riski: Covid-19 domino etkisini anlamak makalemize göz atın.

 

2. Tedarik zincirlerinizi kısaltın ve yalın üretim yöntemlerine geçin


Çok sayıda ticaret ortağını ve ülkeyi kapsayan geniÅŸletilmiÅŸ tedarik zincirleri, salgın sırasında özellikle kırılgan hale geldi. Brexit ve ABD, Çin ve AB arasındaki son ticaret anlaÅŸmazlıkları gibi diÄŸer faktörler de sınır ötesi ticarette karmaşıklığı artırdı. Hem salgın hem de Brexit, iÅŸletmelerin, yalın ve tam zamanında üretim yöntemlerinin etkinliÄŸini sorgulamasına neden oldu. ÖrneÄŸin, yalın tedarik zincirlerinin önde gelen savunucularından Japon otomobil devi Honda, pandeminin tetiklediÄŸi "küresel tedarik gecikmeleri" nedeniyle kısa süre önce İngiltere'deki en büyük üretim tesisini kapattı. Altı sektörde 1.000'den fazla iÅŸ lideriyle gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Covid-19’un etkilerine iliÅŸkin küresel anketimiz, anket katılımcılarının %52'sinin bu tür tedarik zinciri risklerine karşı; tedarik zincirlerini kısaltarak, stoklamaya giderek ve ticari alacak sigortası kullanarak korunmaya gittiÄŸini ortaya koyuyor.
 

3. Ödeme koÅŸullarınızı diÄŸer ülkelerdeki ve sektörlerdeki trendlerle karşılaÅŸtırın

 

Etkili ödeme koÅŸullarını saÄŸlamak hassas bir dengeyi korumayı gerektirir. Ödeme vadeleriniz çok uzarsa riskiniz artar, ödeme vadelerinizi çok kısaltmak isterseniz rekabet gücünüzden ödün vermek zorunda kalırsınız. Ücretsiz çevrimiçi aracımız Alacaklarınıza Dikkat Edin ile, ödeme koÅŸullarınızı farklı ülkelerdeki ve sektörlerdeki trendlerle hızlı ve etkili bir ÅŸekilde karşılaÅŸtırabilir, böylece mükemmel dengeyi bulabilirsiniz. Bu araç, zaman, ülkeler ve sektörler bazında, Alacak Vadeleri(AV’ler), geciken ödemeler ve iflas risklerine dair önemli bilgileri görselleÅŸtirmenize de yardım eder.

4. Tedarik zincirlerinizdeki iÅŸ ortaklarınızı dijital dönüÅŸümünü tamamlamış müÅŸteriler ve tedarikçiler arasından seçin

 
Halen fiziki etkileÅŸim ve fiziki alışveriÅŸe büyük ölçüde bağımlı olan iÅŸ modelleri, iflas riski ve domino etkileri açısından en fazla risk altında olan modeller arasındadır. Karantina ve sosyal mesafe kısıtlamaları, çoÄŸu durumda talebi düÅŸürerek ve hatta durdurarak, en çok çevrimdışı iÅŸletmeleri etkiledi.

Ancak, faaliyetlerini çevrimiçine taşıyabilen iÅŸletmeler ve sektörler, kısıtlamaların olumsuz etkilerini hafifletebildi. Buna en iyi örnek online ticarettir. Online ticaret 10 yılda kaydettiÄŸi büyümeyi salgın sırasında yalnızca üç ay içinde kaydetti. DiÄŸer yandan fiziki maÄŸazalara dayalı perakendede dramatik bir düÅŸüÅŸ ve sayısız iflas vakası yaÅŸandı (Kaynak: McKinsey).

Buna paralel olarak, dijital dönüÅŸümünü tamamlamış ticari ortaklarla verimli bir ÅŸekilde çalışmaya devam edebilmek için, kendi iÅŸ modelinizde de uygun dijital dönüÅŸümleri tamamlamalısınız. Bu dönüÅŸümleri, sipariÅŸler, ödemeler, üretim, lojistik olarak sıralayabiliriz.
 

5. Tedarik sözleÅŸmelerinizin müÅŸteri iflaslarına karşı maksimum koruma saÄŸladığından emin olun

 

İflasların normal artış ortalamalarına dönmesiyle karşı karşıya kalma ihtimalinize karşı, sözleÅŸmelerinizin olası kayıpları olabildiÄŸince sınırlandırdığından emin olmalısınız. Bu, bir tedarikçi olarak, tüm müÅŸteri ödemeleri tam olarak yerine getirilinceye kadar mallarınızın mülkiyetini yasal olarak korumanızı saÄŸlayan sözleÅŸme hükümlerini, sözleÅŸmelerinize eklemeyi de içerir. Bunun etkili olabilmesi için iÅŸletmeler, müÅŸterilerinde olan ve henüz ödenmeleri tamamlanmamış tüm stokların tam bir envanterini düzenli olarak tutmalı ve denetlemelidir.

6. Etkili kredi limitleri ve nakit tamponları oluşturun

Ticari alacaklarınız için bir üst limit belirlemek, finansal riskinizi sınırlandırmak ve iflas riskine karşı korumanızı artırmak için etkili bir yoldur. Kredi limiti belirlemek için en çok kullanılan bazı yöntemler ÅŸunlardır:

•    MüÅŸterinize açacağınız hesabın limitini, onun net deÄŸerinin (yükümlülüklerinden varlıklarını çıkararak) bir yüzdesine sabitlemek. Bu oran genellikle yaklaşık %10 olarak alınır.
•    MüÅŸterinizin eski ticari referanslarını (genellikle kredi raporlarında bulunabilir) kullanarak kredi geçmiÅŸinden bir medyan deÄŸer seçmek.
•    MüÅŸterinizin gerçek ihtiyaçlarını tahmin etmek ve açık hesabını ona göre sınırlandırmak.

Bununla birlikte atmanız gereken ilk adım, eÄŸer varsa, ticari alacak sigortacınızla konuÅŸmak olmalıdır. Sigorta ÅŸirketiniz kredi limitlerinizi doÄŸru seviyede belirlemeniz için kendi özel risk verilerinden yararlanacaktır. Böylece rekabet gücünüzü artırırken risklerinizi de en aza indirmeniz mümkün olur. DiÄŸer bir strateji de, ödeme temerrüdü gibi acil durumlarda kullanmak üzere her zaman belli bir miktar nakit birikimine sahip olmaktır.

 

7. Ticari alacak sigortasının tüm hizmetlerinden tam olarak yararlanın

 

Ticari alacak sigortası ÅŸirketleri sadece size ÅŸüpheli alacak durumları için güvence sunmaktan ibaret deÄŸildir. Euler Hermes gibi pazar lideri sigortacılar, borç tahsilatı ve tazminat konusunda da uzmandır. Borçlular ve onların hukuk ekipleriyle, hangi ülkede veya yargı bölgesinde faaliyet gösterirlerse göstersin, etkili ve sürekli bir diyalog sürdürmek için gereken beceri ve deneyime sahiptirler. Ayrıca, sigortacılar iÅŸletmelerin, sürekli deÄŸiÅŸen risk ortamı hakkında kapsamlı bilgilere eriÅŸimesini saÄŸlayabilir. ÖrneÄŸin, Euler Hermes, sahip olduÄŸu bilgi ağı ile küresel GSYİH’in yüzde 92’sini temsil eden pazarlarda faaliyet gösteren küçük, orta ve çok uluslu ÅŸirketlerin kurumsal ödeme gücünde günlük deÄŸiÅŸimleri takip ve analiz etmektedir.
 

8. En kötü senaryo gerçeÄŸe dönüÅŸürse, iflas riskiyle nasıl baÅŸa çıkılır?

MüÅŸteri iflasına tepki verme hızı çok önemlidir. İdeal senaryo, müÅŸteri iflas etmeden önce bunun iÅŸaretlerini yakalamayı ve ona göre hazırlık yapmayı gerektirir. Ancak bu artık mümkün deÄŸilse, ikinci en iyi seçenek, alacaklılar listesinin en başında yer almaktır. Deneyimlerimiz bize; en iyi içgörüye sahip, iflas süreçlerini en iyi bilen ve en hızlı tepkiyi verebilen iÅŸletmelerin, alacaklarının büyük bir kısmını kurtarabildiÄŸini gösteriyor. Ancak, pek çok ÅŸirket bu kaynaklara sahip deÄŸil. Bu nedenle, ödemeleri kurtarmanın stresini omzunuzdan alacak iyi bir ticari alacak sigortası ÅŸirketiyle çalışmak çok mantıklıdır. Ödeme alamadığınız durumlarda onlar sizin adınıza durumu araÅŸtırır ve poliçe ÅŸartları karşılandığında sigortalı miktar için sizi tazmin eder.

Covid-19 domino etkisinin, iÅŸletmelerin ÅŸu ana kadar yaÅŸadığı herhangi bir iflas zinciri reaksiyonundan farklı olma ihtimali var. Analizimiz, 70 ülkedeki 126 sektörün risk derecelendirmelerinde artış öngörüyor.

 

DiÄŸer yandan, önceki tarihi finansal krizlerden farklı olarak CEO ve CFO’lar bu sefer önceden uyarıldı ve ellerine yukarıda saydığımız adımları atmak da dahil birçok önlem alabilmek için benzeri görülmemiÅŸ bir fırsat verildi. Bu fırsat diliminde; Covid’e duyarlı müÅŸterilerini belirleyebilir, tedarik zincirlerinin yönetimlerini iyileÅŸtirebilir ve ilk domino taÅŸları devrilmeye baÅŸlamadan önce iflasa iliÅŸkin risklerden kendilerini koruyabilirler.

Haberin Ana Kaynağı;

https://www.eulerhermes.com/tr_TR/cmpgs/iflas-riski-ve-covid-19-domino-etkisi-ekitabi/covid-19-iflastan-korunmak-icin-8-adim.html

 

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ